Χρυσόθεμις

Xrysothemis1webΤο θέατρο «Έξω από τα τείχη» παρουσιάζει

για εννιά παραστάσεις

(Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή  22/23/24, 29/30/31 Οκτωβρίου  &  5/6/7/Νοεμβρίου

στις 9.30μ.μ.

τον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου

Χρυσόθεμις

Η Χρυσόθεμις που εκδόθηκε το 1972, είναι το έκτο κατά σειρά ποίημα από τη συλλογή του ποιητή  Τέταρτη διάσταση.

Η συγγραφή του ξεκίνησε στη Γυάρο τον Μάιο του 1967, συνεχίστηκε στη Λέρο και ολοκληρώθηκε στη Σάμο τον Ιούλιο του 1970.

Η μυθολογική Χρυσόθεμις, η όχι και τόσο περιώνυμη κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, σε αντίθεση με τις άλλες δύο -την Ιφιγένεια και την Ηλέκτρα- δίνει το έναυσμα στον ποιητή να πραγματευτεί με το δικό του μοναδικό τρόπο τη μοίρα των αφανών που αποδέχονται σιωπηλά το μοιραίο και αναπότρεπτο αλλά και τη δυνατότητά που τους παρέχει αυτή η αφάνεια  να ονειρεύονται ελεύθερα.

Μέσα από ρήγματα μνήμης η ηρωίδα ανασύρει αποσπασματικά το ταραγμένο παρελθόν, σπάει τη σιωπή της και εκθέτει σαν απόσταγμα ζωής τα μύχια και άδηλα – τον αόρατο κόσμο – που ασφυκτιούν πίσω και κάτω από τη συμβατική ζωή των κοινωνικών επιταγών αλλά ανασαίνουν ελεύθερα στους ρυθμούς της φύσης για να αναδυθεί η ωραιότητα  και το έσχατο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η μόνη δυνατή επιλογή του ανθρώπου κάτω από τον έναστρο νυχτερινό ουρανό, ωσότου συναντήσει το αναπόφευκτο τέλος του, είναι η ταπείνωση και η ελπίδα ότι η κάθε μέρα θα μας αφήνει κάτι για τη νύχτα γιατί, όπως μονολογεί η ηρωίδα, είναι δύσκολος κάποτε ο ύπνος αν κάτι ωραίο δεν έχεις ν’ αντιπαραθέσεις στο σκοτάδι που ενεδρεύει.

Σκηνοθετική-σκηνογραφική επιμέλεια : Απόστολος Αποστολίδης

Ερμηνεύει: η κ. Καίτη Χρονοπούλου

Μουσική σύνθεση – βιολί: Κώστας Καμπάνταης

Ηχογράφηση: Νίκος Γεωργάκης

Φωτογράφηση: Σοφία Ζωντανού

Χειριστής κονσόλας: Γιάννης Γιάννου

Ηλεκτρολόγος: Καλλισθένης Σγούρας

Υλοποίηση κοστουμιού: Κική Ιωαννίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *