ΡΑΧΗΛ ?! στα Δημήτρια

IMG_8852_webΓρηγορίου Ξενόπουλου

(σε διασκευή – σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού)

στα 47α Δημήτρια στο θέατρο Άνετον

Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης μετά από 26 ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις του έργου “Ραχήλ ?! ” του Γρηγορίου Ξενόπουλου που παρουσίασε στην έδρα του ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αποδέχθηκε με χαρά και ευθύνη την τιμητική πρόσκληση των 47ων Δημητρίων να συμμετάσχει στο θεματικό κύκλο «100 εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη» δίνοντας 4 παραστάσεις στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ (Παρασκευοπούλου 42 και Κωνσταντινουπόλεως) στις 11,12,13 και 14 Οκτωβρίου.

  • Ζάκυνθος , τέλη δέκατου ένατου αιώνα . Μέρες του Πάσχα. Ένας έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους , που μεγάλωσαν σε γειτονικά σπίτια χωρίς προκαταλήψεις, προσπαθεί να ανθίσει. Μια Ελληνίδα Εβραία και ένας Έλληνας Χριστιανός. Γύρω τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Χριστιανών , εξελίσσεται ένα ποκγκρόμ εναντίον των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τις γνωστές , δυστυχώς ακόμη και σήμερα , «συκοφαντίες αίματος».

  • Ένα σπάνιο και μοναδικό έργο της ελληνικής δραματουργίας που προσεγγίζει τις σχέσεις Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών χωρίς ρατσιστικά ή φυλετικά στερεότυπα.

  • Ένα από τα σχεδόν άγνωστα αλλά και τα πιο ολοκληρωμένα , σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα , έργα του.

  • Θεσσαλονίκη 1912-2012. Η πόλη των φαντασμάτων. Είναι γνωστό το πολύχρωμο πληθυσμιακό παρελθόν της , ο πολυπολιτισμικός και κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της, καθώς και οι ιστορικά βεβαιωμένοι ισχυρότατοι δεσμοί της , με ένα ιδιαίτερα ακμάζον εβραϊκό στοιχείο (κυρίως από το 1492 και μετά –Σεφεραδίτες) , που για πολλούς αιώνες σφράγισε όλες τις πτυχές της κοινωνίας , της οικονομίας και του πολιτισμού αυτής της πόλης , μέχρι να οδηγηθεί -ως έρμαιο ή εξιλαστήριο θύμα- στα κρεματόρια της Ναζιστικής Γερμανίας.

  • Όλο και περισσότερο σήμερα –συνειδητά ή ασυνείδητα- ένα μαύρο πέπλο λήθης και αδιαφορίας εμποδίζει τις νέες γενιές των θεσσαλονικέων να έρθουν σε «δημιουργική επαφή» με αυτό το σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας τους.

  • Μια παράσταση του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης  για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – κείμενο παράστασης

Πέτρος Ζηβανός

Σκηνικά

Λίλα Καρακώστα

Κοστούμια

Νατάσα Ζηβανού

Μουσική

Κώστας Βόμβολος

Σχεδιασμός φωτισμού

Κώστας Βουρλιώτης

Πέτρος Ζηβανός

Κινησιολογία

Ιωάννα Μήτσικα

Video

Γιάννης Πειραλής

Βιργινία Ρηγάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη

Θένια Χριστάκου

Οργάνωση παραγωγής

Γιάννης Γκουντάρας

Art Minds

Διανομή

Μάρα Τσικάρα,

Γιάννης Τσίκουλας,

Τζίμης Κούρτης,

Κώστας Βουρλιώτης,

Γιάννης Γκουντάρας,

Κατερίνα Γιαννούλη,

Νίκος Νικολαϊδης,

Χρήστος Τσαβλίδης,

Έλενα Μιχαηλίδη

Φωτογραφίες: https://www.dropbox.com/sh/k3r934w33h354n3/CdxzGwec3L


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *