Άλκηστη του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης “Ακτίς Αελίου”

Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου»

γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

με μία ακόμη παράσταση της

Α Λ Κ Η Σ Τ Η Σ του Ευριπίδη

σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη

την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

 

Trailer

www.youtube.com/watch?v=M1zEHz__13o

 

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

«[…]τα αναμενόμενα δεν πραγματοποιήθηκαν,

για τα απροσδόκητα βρήκε τρόπο ο θεός.»

 

Ο Απόλλων ανταμείβοντας τον ενάρετο βασιλιά Άδμητο τού προσφέρει τη δυνατότητα να ξεφύγει τον θάνατο αν κάποιος άλλος πεθάνει «αντ’ αυτού». Μόνο η σύζυγός του, η Άλκηστη, δέχεται να δώσει τη ζωή της, και η δράση εκκινεί την πεπρωμένη μέρα που ο Θάνατος έρχεται να την παραλάβει. Στο ανάκτορο καταφτάνουν πολίτες για να αποχαιρετήσουν και να πενθήσουν τη βασίλισσά τους· ενώπιόν τους η Άλκηστη θα ξεψυχήσει, ο Άδμητος θα της ορκιστεί αιώνια πίστη, θα συγκρουστεί με τον πατέρα του, Φέρη, που αν και γέρος δεν θυσιάστηκε για το παιδί του, ενώ η απροσδόκητη εμφάνιση ενός ξένου, του ημίθεου Ηρακλή, θα αιφνιδιάσει και τελικά θα ανατρέψει την επικήδεια τελετή.

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση προσεγγίζει τον αρχαίο μύθο ως μια επιστημονική υπόθεση εργασίας («τι θα συνέβαινε αν…») που ανατέμνει την ανθρώπινη συνθήκη: στη σημερινή εποχή, λίγο πριν ή και λίγο μετά από αυτήν, στήνεται μια πινακοθήκη προσώπων που σημαίνουν την περασμένη και τη μελλούμενη πολιτική, οικονομική και καλλιτεχνική «ελίτ» και, με αφετηρία έναν νεκρικό προθάλαμο, μας ξεναγούν στα ενδότερα δώματα του δράματος, τόπους συνάντησης του θανάτου και της ανάστασης, της φιλίας και της προδοσίας, του νόμου και της υπέρβασης, της θυσίας και της αξιοπρέπειας. Κύριο όχημα σε αυτή τη διαδρομή ο ποιητικός λόγος και η αυστηρή του φόρμα στην απόδοση του σκηνοθέτη Νίκου Σακαλίδη, που έγινε ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης. Συνοδοιπόροι η πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Πάρι Παρασχόπουλου, το εσωτερικό τοπίο της σκηνοθετικής σύλληψης σε εκτέλεση της Μαρίας Μυλωνά και τα σύγχρονα κοστούμια της Μένης Τριανταφυλλίδου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Απόδοση -Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης

Σκηνικό: Νίκος Σακαλίδης, Μαρία Μυλωνά

Κοστούμια: Μένη Τριανταφυλλίδου

Μουσική : Πάρις Παρασχόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Ευτυχία Καβαλίκα, Αθηνά Γκούμα

Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης

Μακιγιάζ: Ουρανία Γιαρματζή

Βοηθοί  Σκηνοθέτη: Άννα-Μαρία  Ιακώβου, Μαρίνα  Καζόλη

 

Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή, Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Τζίμης Κούρτης,

Μαργαρίτα Κούτοβα, Κωνσταντίνα Λιάκου, Ελένη Σαμαντζή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος

 

Μία τελευταία παράσταση την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», Χριστοπούλου 12 (κάθετος στην Ιασωνίδου).

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310229249

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Αποσπάσματα κριτικών που δημοσιεύτηκαν

 

«Η Άλκηστη στη θεατρική απεικόνιση του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» και σε σκηνοθεσία του κ. Νίκου Σακαλίδη –πρόταση επίκαιρης επιλογής ως προς τους θεματικούς άξονες στο εισαγωγικό σημείωμα του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή– μια άριστη παράσταση στον κύκλο του Αριστοτελικού ορισμού, μια διδαχή θεατρικής τελειότητας της αριστοκρατικής σκέψης. Στοχασμός των ανθρωπίνων, θεατρική καθαρότητα, ποιητική αφαιρετικότητα αναπαράστασης του μύθου. Ένας αρχαίος κόσμος στους διαχρονικούς άξονες των δεινών και της ευτυχίας στον προσωπικό και συλλογικό κύκλο, στον ανθρώπινο και θεϊκό νόμο… Η σκηνοθετική σκέψη, προσέγγισε το αρχαίο κείμενο με βαθύ στοχασμό και σοβαρότητα και έδωσε ένα αποτέλεσμα θεατρικής καλαισθησίας, όπου λόγος, κίνηση, μέλος, εναρμονίστηκαν απόλυτα στη θεατρική καταγραφή του αρχαίου μύθου και στο σύγχρονο αντικατοπτρισμό. Οι ηθοποιοί της παράστασης -για άλλη μια φορά- μας εξέπληξαν με το θεατρικό τους ήθος, την ευγένεια, την ευαισθησία και τη δύναμη προσέγγισης του αρχαίου κειμένου και έδωσαν στους πολλαπλούς ρόλους! μεγαλοπρέπεια, έκφραση καλλιτεχνική, ατομική και συλλογική υπόσταση. […]»

Άγγελα Μάντζιου

(http://culture.thessaloniki-portal.gr/2014/01/alkisti-evripidi-apo-to-aktis-aeliou-i-kritiki-mas)

«Ο Θωμάς Βελισσάρης, εξαιρετικός ηθοποιός, ακολούθησε τις οδηγίες του σκηνοθέτη κι έδωσε έναν στιβαρό Άδμητο, με διακυμάνσεις του ανθρώπου που έχει αδυναμίες, που αγαπά τη ζωή αλλά και που δηλώνει –και ενίοτε είναι– συντετριμμένος απ’ τον θάνατο της γυναίκας του. Όλος ο καλοκουρδισμένος θίασος κινήθηκε στην ίδια συνθήκη. Η Αθηνά Γκούμα ήταν η εκφραστικότερη περσόνα, τράβηξε το ενδιαφέρον μου επάνω της, κόντρα στην εύστοχη απουσία έκφρασης από τα άλλα μέλη, ενώ το παγερό και άκαμπτο πρόσωπο της Άλκηστης, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό της ηρωίδας απέδωσε με συγκινητική υποκριτική δεινότητα η Μελίνα Γαρμπή. […] Η παράσταση του «Ακτίς Αελίου» είναι μια «άλλη» ματιά από αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι κρατικές σκηνές στο ανέβασμα της τραγωδίας του Ευριπίδη «Άλκηστη». Είναι ενδιαφέρουσα, έχει ιδιαίτερη φόρμα, έχει φωτισμούς, κοστούμια, σκηνικά, που την χαρακτηρίζουν εικαστική πρόκληση, σύγχρονη προσέγγιση αρχαίου δράματος […]»

Παύλος Λεμοντζής

(http://www.k-tipos.gr/ktipos/detail.php?ID=47734)

 

«Το θέατρο τέχνης ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ αντιπαρατίθεται στην κρίση με ένα εξαιρετικό έργο , τραγωδία σε κλειστό χώρο, με πενιχρά μέσα, μεγάλη όμως διάθεση και άριστη συνεργασία όλων των συντελεστών. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Νίκου Σακαλίδη, τα λιτά σκηνικά του ιδίου και της Μαρίας Μυλωνά, η εκπληκτική μουσική του Πάρι Παρασχόπουλου, το επιτυχημένο μακιγιάζ της Ουρανίας Γιαρματζή και οι πειστικές ερμηνείες των ηθοποιών συνέθεσαν ένα ελκυστικό και ταυτόχρονα απέριττο θέαμα που άρεσε. Οι ηθοποιοί με προεξάρχοντα τον βασιλέα Άδμητο, Θωμά Βελισσάρη, διακρίθηκαν ακόμη και για την εμφανή σιωπή τους, την εσωτερική θλίψη τους και τις ανάλαφρες κινήσεις τους –στοιχεία από το θέατρο ΝΟ– που εισπράχθηκαν θετικά. Μοναδική ήταν η αντιπαράθεση του βασιλέα Άδμητου και του πατέρα του Φέρη για την απόλαυση της ζωής που ο καθένας έχει και που δικαιούται να την διαθέτει όπως θέλει. Οι αντιθέσεις στο έργο, θάνατος-ανάσταση, φιλία-προδοσία, νόμος-υπέρβαση, θυσία-αξιοπρέπεια, όπως και έννοιες σαν τον εγωισμό, τον θάνατο, την φιλοξενία, το  πένθος  διατυπώθηκαν με ακρίβεια και σαφήνεια. Χαρακτηριστική τέλος η διαχείριση του πένθους από τους οικείους με μέγιστη αξιοπρεπή εσωτερικότητα, έκδηλη όμως της θλίψης και της απώλειας.»

Βαγγέλης Ραφτόπουλος

(http://culture.thessaloniki-portal.gr/2014/01/alkisti-sto-theatro-technis-aktis-aeliou-kritiki-2i)

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Νίκος Σακαλίδης

Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη

2310. 229 249

aktisaeliou@gmail.com

www.aktisaeliou.gr

www.facebook.com/aktis.aeliou

www.facebook.com/groups/18354907900

Επικοινωνία

Art Minds

Γιάννης Γκουντάρας

Δάφνη Μουστακλίδου

Τ: 6972294695

E: info@artminds.gr, dafni.artminds@gmail.com

W: www.artminds.gr

  Δελτίο τύπου Άλκηστη - παγκόσμια ημέρα θεάτρου (49,0 KiB, 166 hits)

  Άλκηστη flyer front (78,2 KiB, 179 hits)

  Άλκηστη flyer back (107,1 KiB, 186 hits)

  Φωτογραφία 1 Άλκηστη (392,8 KiB, 233 hits)

  Φωτογραφία 2 Άλκηστη (409,6 KiB, 207 hits)

  Φωτογραφία 3 Άλκηστη (441,3 KiB, 236 hits)

  Φωτογραφία 4 Άλκηστη (477,3 KiB, 204 hits)

  Φωτογραφία 5 Άλκηστη (534,5 KiB, 231 hits)

  Φωτογραφία 6 Άλκηστη (410,7 KiB, 195 hits)

  Φωτογραφία 7 Άλκηστη (532,0 KiB, 243 hits)

  Φωτογραφία 8 Άλκηστη (476,8 KiB, 202 hits)

  Φωτογραφία 9 Άλκηστη (364,0 KiB, 254 hits)

  Φωτογραφία 10 Άλκηστη (383,4 KiB, 194 hits)

  Αφίσα Άλκηστη (189,3 KiB, 224 hits)

  Φωτογραφία 11 Άλκηστη (274,3 KiB, 191 hits)

  Σημείωμα σκηνοθέτη Άλκηστη (11,8 KiB, 173 hits)

  Εξώφυλλο βιβλίου Άλκηστη (1,0 MiB, 471 hits)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *