Με το έργο «Άμλετ» του WilliamShakespeare, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, που θα παρουσιάσει από την Παρασκευή 22 έως και την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, η Ομάδα Θεάτρου «ArsMoriendi», συνεχίζεται το Φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την τόνωση και την προβολή της τοπικής θεατρικής παραγωγής.
Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον».
Όλα τα έσοδα παραχωρούνται στις ομάδες που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ποτέ στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου κανένα πλάσμα δεν μίλησε τόσο ωμά και άκαμπτα, για θέματα ουσίας του ανθρώπου, όπως ο Άμλετ. Τον Άμλετ, μέσα από την όποια διάσταση, ψυχική, ηθική ή πολιτική κι αν τον προσεγγίσουμε, πάντα θα βρίσκουμε τον άνθρωπο εν κρίσει. Ένας ατελής χαρακτήρας που εξέφρασε με τον πιο απόλυτο τρόπο το βάρος της ανθρώπινης ύπαρξης, τα αρχέγονα σκοτάδια του που κατοικούν στην ψυχή και τη διαρκή αναμέτρηση λόγου και πράξης. Μια ψυχική διαδρομή που παλινδρομεί, ανάμεσα στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι». Ο Άμλετ ψάχνει να βρει τρόπο για να ζήσει, αναγκασμένος να ζήσει, καταναγκασμένος να πράξει και ενσαρκώνει με τον πιο τέλειο τρόπο, όλα τα διακριτά γνωρίσματα, που καλούν την κοινωνία να στρέψει ξανά το βλέμμα της σε αυτό το θαύμα, τον άνθρωπο.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία & Σκηνική εγκατάσταση: Θάνος Νίκας.
Video art: Θανάσης Βρώτσος.
Παίζουν: Νίκος Κουνέλης, Θάνος Νίκας, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.
Η Ομάδα Θεάτρου «Ars Moriendi»…
… δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 από τον ηθοποιό Θάνο Νίκα και την Δρ. Θεατρολογίας Πηνελόπη Χατζηδημητρίου. Στελεχώθηκε από νέους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το χώρο του θεάτρου και του χορού. Από το Νοέμβριο 2007 μέχρι τον Μάιο 2011, στεγάστηκε στο δικό της στούντιο. Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Οδυσσέας» του Δημήτρη Δημητριάδη, «Περιγραφή Εικόνας» του Heiner Μüller, «Περιγραφή Εικόνας-Εκδοχή Β΄ του Heiner Μüller», «Οδυσσέας και κάτι», βασισμένη στην τριλογία Ομηριάδα του Δημήτρη Δημητριάδη και «Φαίδρας Τόπος», μια σύνθεση από τους «Κρήτες» του Ευριπίδη. Τον Οκτώβριο του 2011, συμμετείχε στην «Απογραφή Πληθυσμού» των 46ων Δημητρίων. Το Μάρτιο του 2012, μετά από πρόσκληση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Α.Π.Θ. για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, παρουσίασε την περφόρμανς «Κατάλογοι.14 – Πένθη» του Δ. Δημητριάδη. Η παράσταση «Πεθαίνω Σαν Χώρα», στην ολοκληρωμένη της μορφή, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2012 στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον», στο πλαίσιο του «1ου Θεατρικού Φεστιβάλ της Πόλης» που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, φιλοξενήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε την πορεία της τον Δεκέμβριο του 2012 στο studio «Κοιτώνες» του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα καθώς και στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, τον Ιανουάριο του 2013. Στόχος της ομάδας είναι να λειτουργήσει ως ένας χώρος έρευνας και δημιουργίας που θα προσφέρει εναλλακτικές αναγνώσεις έργων της ελληνικής και της ξένης δραματουργίας.
Επικοινωνία: E-mail: arsmoriendi_th@yahoo.gr / Τηλέφωνο: 6932412121
Δελτίο τύπου Άμλετ από την Ομάδα Ars Moriendi (60,5 KiB, 163 hits)
Φωτογραφία Άμλετ (2,2 MiB, 514 hits)