Danny’s wake στο Θέατρο Αυλαία

Dannys wake5sτου Jim Sweeney

A’ βραβείο Fringe Festival Εδιμβούργου, 1999

Στο θέατρο Αυλαία

για λίγες παραστάσεις

Μαύρη κωμωδία

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

To Dannys Wake είναι το πρώτο έργο που ο Sweeney έχει γράψει για το θέατρο

και …. θέτει το  ερώτημα: γιατί να μην το έχει κάνει νωρίτερα;

The Independent

Ο ηθοποιός Τάσος Αλατζάς μας συστήνει το πρώτο θεατρικό έργο του Άγγλου ηθοποιού και συγγραφέα Jim Sweeney το «Dannys Wake» το οποίο έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1999.

Το «Dannys Wake» είναι μια μαύρη κωμωδία και ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και μόνο για 10 παραστάσεις, τον Μάρτιο του 2011 στο Θέατρο Ακαδήμεια. Παίχτηκε επίσης στο Bob Festival 2011 στο Θέατρο Χώρα και στο Θέατρο Λιθογραφείο της Πάτρας, στο 1ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης, στο Δημοτικό Θέατρο Γαλατά και στον Χώρο Τέχνης Μελάνυθρος σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Τάσου Αλατζά. Ένα χρόνο μετά έρχεται για 8 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη του Μαρτίου στις 21:00.

Ο Μπίλλυ είναι υδραυλικός. Ο Πάτρικ είναι καθηγητής. Ο Ντάννυ είναι….νεκρός.

Το θέμα της είναι τόσο μακάβριο όσο και ανθρώπινο. Τρεις παιδικοί φίλοι, ο Μπίλλυ, ο Πάτρικ και ο Ντάννυ θα συναντηθούν μετά από πολλά χρόνια. Ήταν και οι τρεις οι καλύτεροι φίλοι μέχρι που τελείωσαν το σχολείο. Από τότε δεν έχουν ξανασυναντηθεί. Το πρόβλημα είναι πως ο ένας από αυτούς είναι νεκρός. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως οι δυο που μένουν ζωντανοί, έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους εδώ και χρόνια. Ο Πάτρικ παντρεύτηκε κι έφυγε. Ο Μπίλλυ παντρεύτηκε, χώρισε και έμεινε. Το μόνο που τους ενώνει είναι η παιδική τους ηλικία. Έτσι αυτή η συνάντηση θα είναι άκρως εκρηκτική. Κατά την διάρκεια της νύχτας  οι δύο «φίλοι» θα βρεθούν αντιμέτωποι, θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν και να βρουν τι πήγε «στραβά». Θα  κάνουν αποκαλύψεις, θα γελάσουν, θα πιούν, θα τσακωθούν. Θα θυμηθούν πράγματα από το παρελθόν και θα ξεδιπλώσουν ολόκληρη τη ζωή τους. Οι παλιές πληγές θα ανοίξουν και οι ανησυχίες τους θα βγουν στο φως. Και, όλα αυτά, πάνω από το προσκεφάλι του νεκρού τους φίλου. Μέσα σε μια νύχτα θα δούμε την πραγματική τους ζωή, που έκρυβαν τόσα χρόνια. Τελικά, ο χρόνος είναι αρκετός για να χωρίσει τις ανθρώπινες σχέσεις;

Ταυτότητα της παράστασης

Έργο: DANNYS WAKE (μαύρη κωμωδία)

Συγγραφέας: Jim Sweeney

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Τάσος Αλατζάς

Σκηνικά – κουστούμια: Ελένη Καραμέρου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Ηθοποιοί: Σταύρος Καραγιάννης (Μπίλλυ), Τάσος Αλατζάς (Πάτρικ)

Ακούγονται οι φωνές των: Ελένης Γερασιμίδου, Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, Γιάννη Τσιμιτσέλη και Σταύρου Καραγιάννη.

Πληροφορίες της παράστασης

Χώρος: Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά από Τσιμισκή), Θεσσαλονίκη

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 5,6 / 12,13 / 19,20 / 26,27 Μαρτίου, στις 21:00

Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος: 15 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτητικό)

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310237700

Σύνδεσμοι

Facebook, Group παράστασης: http://www.facebook.com/groups/189333101086519/

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=6ROVCfIUgcU&feature=youtu.be

Έχουν γράψει για το έργο:

To Dannys Wake είναι το πρώτο έργο που ο Sweeney έχει γράψει για το θέατρο και …. θέτει το  ερώτημα: γιατί να μην το έχει κάνει νωρίτερα;                                        The Independent

Η αιχμηρή πλοκή του έργου προκαλεί συνεχή ξεσπάσματα θλιμμένου γέλιου … επιδέξια γραμμένο…                                                                                                    The Guardian

…  έξυπνα γραμμένο … To Dannys Wake αξίζει….. να σηκώσεις παραπάνω από μία φορά το ποτήρι σου.                                                                                                         The Times

…ένα έργο διαμάντι, που αξίζει να γίνει μια κλασική κωμωδία.  Πηγαίνετε να δείτε σήμερα τo Dannys Wake. Ή αύριο. Απλά βεβαιωθείτε ότι θα πάτε.                                  The Scotsman

Είναι αξιοσημείωτο ότι τo Dannys Wake είναι το πρώτο θεατρικό του Sweeney, καθώς είναι πλήρως ολοκληρωμένο, έργο εξαιρετικής δεξιοτεχνίας.                                 Evening News

Είναι εξαιρετικό. Δεν το έχω δει ακόμα. Αλλά κρατάω το κείμενο και έχει πολύ καλό βάρος!!!!.

Josie Lawrence

Jim Sweeney, συγγραφέας του «Danny’s Wake»

Ο Michael James Dominic Sweeney γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1955 στο Μπόρμουθ της Αγγλίας. Γνωστός με το όνομα Jim Sweeney. Άγγλος ηθοποιός και κωμικός που έγινε γνωστός από τους αυτοσχεδιασμούς που εκτελούσε ως καλλιτεχνικό δίδυμο με τον Steve Steen.

Όταν ήταν 11 ετών μετακόμισε με τους γονείς και τα τρία αδέρφια του στο Λονδίνο. Άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το θέατρο, όταν φοιτούσε στο Chapman College, ένα καθολικό σχολείο αρρένων.

Την δεκαετία του 70’ ασχολήθηκε με θεατρικές παραγωγές και έκανε περιοδείες με τον συνεργάτη και φίλο του από το σχολείο Steen.

Η πρώτη τηλεοπτική δουλειά του ντουέτου με τον τίτλο: Μικρά Αρμαντίλο, προβλήθηκε από το Κανάλι 4 και ήταν μια κομεντί που απευθυνόταν σε παιδικό κοινό. Ακολούθησε μόνιμη συνεργασία στο σώου του Rory Bremner και το BBC, με το καλλιτεχνικό δίδυμο να παρουσιάζει κωμικά σκετς.

Το 1987 ενσάρκωσε τον Samuel Taylor Coleridge σε ένα επεισόδιο της σειράς Blackadder iii, με τον Steen στον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα.

Εμφανίστηκε σε πολλά διαφημιστικά σποτ και πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών έργων και φαρσοκωμωδιών, με γνωστότερο το Any Bloke, όπου και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης έκανε πολλές γκέστ εμφανίσεις σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Από το 1992 είναι μέλος της ομάδας Comedy Stores Players.

Εκτός από το βραβευμένο του έργο Dannys Wake (Ξενυχτώντας τον Ντάννυ)”, το οποίο μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο με τη μορφή σειράς, ο Sweeney έγραψε τα έργα: “Η άρρωστη διάβαση”, “Καμπίνα Πυρετού” και “Εγώ, εμού, εαυτού”.

Από το 1985 ο Sweeney πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός που το 2005 τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. Το 2008 η ασθένεια τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τιμητικά συνεχίζει να θεωρείται μέλος της ομάδας Comedy Store’s Players. Σήμερα ζει μαζί με τη σύντροφό του και τις δυο του κόρες στο Wimbledon.

Έχουν γράψει για την παράσταση:

«Dannys Wake»: Μια προσεγμένη, δουλεμένη παράσταση, με τον Τάσο Αλατζά να έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και ως σκηνοθέτης και ως φλεγματικός Βρετανός καθηγητής.

Ιωάννα Μπλάτσου

(εφημερ. Το Ποντίκι)

Πραγματικά μια παράσταση καταπέλτης στα στερεότυπα της φιλίας και των «ευτυχισμένων» ανθρώπων! Μέσα της κλείνει όλη την αμηχανία που έχουμε όταν χάνουμε κάποιον που ουσιαστικά δεν είχαμε ποτέ ψυχικό δέσιμο μαζί του και όταν βλέπουμε αυτό να εκδηλώνεται, νιώθουμε άβολα….Κι όταν νιώθεις άβολα το ξέσπασμα είναι ακαριαίο και τα λόγια βγαίνουν ακατάσχετα!
Μην το χάσετε!

Λευτέρης Τσουρέας

SoundMag.gr

Οι δύο νέοι ηθοποιοί είχαν μπει στο πετσί του ρόλου τους και είχες την αίσθηση πως έβλεπες υπαρκτά πρόσωπα σε πραγματικές καταστάσεις παρά την εξόχως σουρεαλιστική ατμόσφαιρα του έργου. Βέβαια είχαν να ερμηνεύσουν ένα εξαιρετικά πνευματώδες θεατρικό έργο με συνεχή ευρήματα και ατάκες που μπορεί μεν να αναφέρονται στις σχέσεις των δύο ατόμων και του νεκρού από τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια, αλλά ταυτόχρονα έθιγαν εκτός από τις σχέσεις ανδρών και γυναικών και τις υπάρχουσες μεταξύ τους ταξικές διαφορές. Ακριβώς σε αυτά τα σατιρικά στοιχεία βασίζεται το έργο για να προκαλέσει το γέλιο του θεατή χωρίς να καταφεύγει στις συνήθεις ευκολίες της φαρσοκωμωδίας και της επιθεώρησης.
…….το έργο αξίζει και βέβαια οι συντελεστές της παράστασης , από την οποία φύγαμε με φτιαγμένη την ψυχική μας διάθεση.

Atheofovos2.blogspot.com

Μια μαύρη κωμωδία που σέβεται τον εαυτό της προϋποθέτει συνήθως ένα πτώμα. Στην περίπτωση αυτή το πτώμα είναι ο Ντάνυ, τον οποίο πρέπει να ξενυχτήσουν οι δυο παλιότεροι φίλοι του, ο Μπίλυ και ο Πάτρικ. Η νύχτα είναι μεγάλη κι έτσι οι δυο φίλοι θα περάσουν από πολλά στάδια, θα αναπολήσουν, θα λογομαχήσουν, θα διασκεδάσουν και θα μας κάνουν να προβληματιστούμε για τη φιλία, τις σχέσεις, τη ζωή και, φυσικά, το θάνατο.Ο λόγος είναι άμεσος και η ροή του έργου αβίαστη. Το “Danny’s Wake” είναι ένα έργο εξαιρετικά καλογραμμένο και είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Άγγλου ηθοποιού και συγγραφέα Jim Sweeney. Μια πραγματική μαύρη κωμωδία που αναδεικνύεται με λιτά μέσα και μεγάλη δεξιοτεχνία από τους συντελεστές της παράστασης. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών απογειώνουν το έργο και μας προσφέρουν μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, ένταση και αλήθεια.

Jumping Fish

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *