Η διαδικασία του Devised Theatre – Επινοητικό Θέατρο

skoulikia2sΗ διαδικασία του Devised Theatre – Επινοητικό Θέατρο

Ένα εντατικό 4ήμερο εργαστήριο για ηθοποιούς και σκηνοθέτες

Στο συμβατικό θέατρο που βασίζεται στο θεατρικό έργο ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ το γραπτό κείμενο εξετάζοντας τι θέλει να πει ο ηθοποιός μέσο των χαρακτήρων και της πλοκής της ιστορίας. Οι δεξιότητες και τα εργαλεία που απαιτούνται γι’ αυτού του είδους  την ερμηνευτική διαδικασία βασίζονται μεταξύ άλλων στη μέθοδο Stanislavski όπου και χρησιμοποιείται κατά κόρον στη δυτική θεατρική εκπαίδευση.

Στο Devised Theatre –Επινοητικό Θέατρο – οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ένα θεατρικό έργο από την αρχή.

Αυτή η διαφορά απαιτεί από τον ηθοποιό και το σκηνοθέτη να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μεθόδους δουλειάς προκειμένου να επινοήσουν μια παράσταση. Στο devised theatre (Επινοητικό Θέατρο) δεν υπάρχει μόνο μία συγκεκριμένη μέθοδος, αλλά πολλές. Εκτενείς αυτοσχεδιασμοί και ενεργός πειραματισμός είναι η βάση όλων αυτών των μεθόδων που χρησιμοποιούνται προκειμένου να δημιουργηθεί το υλικό.

Ωστόσο ο κόσμος των αυτοσχεδιασμών στο devised theatre είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τους αυτοσχεδιασμούς των χαρακτήρων και των καταστάσεων που χρησιμοποιούνται στο συμβατικό θέατρο.

Παρόλο που ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός διεθνώς γνωστών θεατρικών ομάδων επινοούν τη δουλειά τους και παρόλο που η διαδικασία της επινόησης αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο (π.χ. στην απόκτηση επίγνωσης διαισθητικών ανταποκρίσεων, στη βελτίωση της σωματικής έκφρασης, στη διέγερση της φαντασίας, στη δημιουργία συνθετικής και εννοιολογικής επίγνωσης), και πάλι σπάνια εντάσσεται το devised theatre στο πρόγραμμα σπουδών στην καθιερωμένη δυτική θεατρική εκπαίδευση.

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικά από τα προαπαιτούμενα της ΕΠΙΝΟΗΣΗΣ (devised theatre). Θα αποκτήσουν επίγνωση της δημιουργικής διαδικασίας της επινόησης (devised theatre) παράγοντας υλικό, κάνοντας επιλογές, συνθέτοντας και τελικά δημιουργώντας μια δραματική δομή. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν προσωπικά την επινόηση(devised theatre) ως εργαλείο εκπαίδευσης για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Για να κάνετε αίτηση για μια θέση στο εργαστήριο παρακαλούμε να στείλετε με e-mail μια μικρή περίληψη

της θεατρική σας εμπειρίας , και λίγα λόγια  για τι σας ενδιαφέρει το devised theatre στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

marlene@theatrecrossroads.com. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 6973385252 (Iordanis)

Ημερομηνίες: 16 Δεκεμβρίου 15.00-18.00, 17 Δεκεμβρίου 13.00-18.00, 19 και 20 Δεκεμβρίου 17.00-23.00

Χώρος: Θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ

Ανώτατος αριθμός συμμετοχών 10

Ποσό συμμετοχής 100 € / 90 €  εάν κλείσετε πριν τις 12 Δεκεμβρίου.

Προϋποθέσεις: οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν πρότερη θεατρική εκπαίδευση, να είναι συνεπείς σε

ό,τι αφορά τη δουλειά. Επίσης θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο όλες τις μέρες.

Γλώσσα εργασίας του εργαστηρίου θα είναι τα αγγλικά με ελληνική Μετάφραση όπου χρειάζεται.

Το εργαστήριο διδάσκει η Marlene Kaminsky

Η Marlene Kaminsky είναι Γερμανίδα θεατρική ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο ‘Mozaretum’ δούλεψε σε θέατρα ρεπερτορίου καθώς και σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα, όπως επίσης και με διάφορα θεατρικά σχήματα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Αγγλία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κουβέιτ και την Ελλάδα.

Το 2004 ίδρυσε τον οργανισμό International Theatre Crossroads (www.theatrecrossroads.com) που οργάνωσε ανταλλαγές ανάμεσα σε Ευρωπαίους ανθρώπους του θεάτρου. Πλέον εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και εμψυχώνει εργαστήρια για το devised theatre σε όλη την Ευρώπη. Έχει κερδίσει υποτροφίες και έχει εργαστεί με βραβευμένες θεατρικές ομάδες.

Η Marlene έχει επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη με τρεις παραγωγές: «When amazons wake» και «Velvet Scratch», οι δύο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αναστασίας Ρεβή με την οποία διατηρεί μια συνεχή επαγγελματική συνεργασία. Αυτό το διάστημα τη συναντούμε στην εξαιρετική παράσταση «Σκουλήκια» που παρουσιάζεται στο θέατρο Σοφούλη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Σε όλη την επαγγελματική ζωή της η Marlene συνεχίζει να επεκτείνει τις γνώσεις και την κατανόησή της για την πρακτική του θεάτρου και να εκπαιδεύεται και ίδια με ανθρώπους όπως η Fiona Templeton, o Vladimir Anyev, το Frank Theatre στην Αυστραλία, ο Anatoly Vasiliev, o Albert Filosov, η Nada Kokotovic, η Hilde Holger.

Έχει πλέον βρει τον τρόπο να δουλεύει τόσο με θέατρο του λόγου και το θέατρο της επινόησης, καθώς πιστεύει πως οι δυο αυτοί κόσμοι μπορούν να επικοινωνήσουν και οι εμπειρίες που αποκτά κανείς στον έναν να μεταφερθούν και στον άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *