4η Διεθνής Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Νέων

sticks.small10η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση-Σεμινάριο

«Όλος ο κόσμος μια σκηνή…»

Σπέτσες 25-30 Αυγούστου 2011

&

4η Διεθνής Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Νέων

Σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA)

«Νεανικές Θεατρικές Φωνές- Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο και τους άλλους»

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο της 10ης Θεατρικής Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), την 4η Διεθνή Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Νέων, στην Αναργύρειο Σχολή στις Σπέτσες, από τις  25-30 Αυγούστου 2011, με τίτλο Νεανικές Θεατρικές Φωνές – «Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο και τους άλλους».

Η κατασκήνωση απευθύνεται σε νέους ηλικίας 17-23 ετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εμψυχωτές: Koldobika G. Vío, σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός

Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός

Γλώσσα Εργασίας: Αγγλικά

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ζούμε σε μια κοινωνία που το συναίσθημα εγκλωβίζεται. Τόσο το σημερινό σχολείο, όσο και οι κοινωνικές συναναστροφές και οι εργασιακές σχέσεις δεν προωθούν την έκφραση του αληθινού συναισθηματικού κόσμου των ατόμων. Αντιθέτως, συχνά κατασκευάζονται στερεότυπα «συναισθήματα» ανάλογα με το φύλο, τη θέση και  τον κοινωνικό ρόλο του καθενός. Επιπλέον, οι σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και ο εντατικός ρυθμός ζωής δεν επιτρέπουν στον σημερινό πολίτη ν’ ασχοληθεί με το συναίσθημα και να επενδύσει σ’ αυτό, να κατανοήσει τον εαυτό του και τον άλλο και  να μπορέσει να επικοινωνήσει σε πλαίσιο αλληλεγγύης. Το αποτέλεσμα είναι ή να καταπιέζεται ή να επιλέγει τελικά να αδιαφορεί.

Επειδή θεωρούμε ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός που απλώς σκέφτεται και δρα, αλλά αυτός  που ταυτόχρονα νιώθει, που συγκινείται και εκφράζεται, που δρα  μαζί με τους άλλους και μπορεί να μπαίνει στη θέση τους,  θέσαμε ως στόχο του εργαστηρίου  να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να ασκηθούν στην έκφραση και την ενδυνάμωση του συναισθηματικού τους κόσμου. Συγκεκριμένα, μέσα από τεχνικές κοινωνικού θεάτρου, θα μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα, θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον «άλλο» και θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν την αξία της συναισθηματικής έκφρασης. Λειτουργώντας συλλογικά θα δουλέψουμε με το σώμα, με αντικείμενα, με φωτισμό και μουσική, για να οδηγηθούμε, τελικά, στη δραματουργία.

Το δημιουργικό υλικό που θα προκύψει από το εργαστήριο θα αξιοποιηθεί κατάλληλα για την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου. Τελικός στόχος είναι  η ενδυνάμωση των νέων, ώστε να είναι σε θέση στο τελικό δρώμενο να μοιραστούν τις απόψεις τους αναφορικά με το θέμα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

O Koldobika G. Vío γεννήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Universidad del País Vasco του Μπιλμπάο. Εργάστηκε ως δάσκαλος και ως εμψυχωτής ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (παιδιά των δρόμων, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα όρασης). Προερχόμενος από το χώρο της εκπαίδευσης, ανακαλύπτει το χώρο του θεάτρου. Μαθητής του Georges La Ferriere (Κεμπέκ, Καναδάς) γίνεται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους αυτής της Παιδαγωγικής της Έκφρασης στην Ισπανία, όπου δίνει μαθήματα, σεμινάρια και εργαστήρια. Παράλληλα, δημοσιεύει άρθρα σε περιοδικά θεάτρου και εκπαίδευσης. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια. Σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Ramo Llull της Βαρκελώνης και στο Πανεπιστήμιο της Porto στην Πορτογαλία. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, εκ των οποίων κάποιες αφορούν το Θέατρο Δρόμου, συνδυάζοντας το εκπαιδευτικό και το θεατρικό στοιχείο. Έχει εργαστεί στην Παλαιστίνη, στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και από το 2003 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2003-2004 δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του δήμου Κιλκίς. Από το 1996 και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο και την Εκπαίδευση.

Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι δασκάλα σε σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, έχει σπουδάσει Θέατρο στην εκπαίδευση (MA, Goldsmith’s College, University of London) και υποκριτική (Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης). Η διδακτορική της διατριβή (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) έχει ως θέμα τη μέθοδο της δραματοποίησης στη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Έχει σχεδιάσει θεατρο-παιδαγωγικά προγράμματα για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κύπρου – Δήμου Λατσιών και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο οποίο είναι ενεργό μέλος από το 2004. Έχει συνεργαστεί ως εμψυχώτρια με το National Theatre και με το Tricycle Theatre (Λονδίνο) καθώς και με πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία, ενώ παράλληλα έχει παίξει σε διάφορες παραστάσεις ως ηθοποιός. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για το θέατρο στην εκπαίδευση σε διεθνή περιοδικά.

Πληροφορίες : Σόνια Μολογούση  email: korasonia@yahoo.gr τηλ:6946094685

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Πληρ. www.TheatroEdu.gr E-mail: info@theatroedu.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *