Βιωματικά σεμινάρια θεατρικής παιδείας από το Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Basic CMYKΤο Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο των επιμορφωτικών του δράσεων, διοργανώνει στην Αρναία Χαλκιδικής, 2 βιωματικά σεμινάρια θεατρικής παιδείας διάρκειας 12 διδακτικών ωρών με θέμα:

«Παιδαγωγική Lecoq και Rasaboxes:

προσεγγίζοντας δύο εναλλακτικές πρακτικές θεάτρου»

Αρναία, Σάββατο 7  Μαΐου και Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Σκοπός του σεμιναρίου είναι  να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες στην παιδαγωγική του Jacques Lecoq και το σύστημα εκπαίδευσης Rasaboxes και να συνδυάσουν τις πρακτικές αυτές με το θέατρο στην εκπαίδευση.

Στα σεμινάρια οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 2 βιωματικά εργαστήρια στην όμορφη πόλη της Αρναίας (ορεινή Χαλκιδική) και να διανυκτερεύσουν στη Μαθητική Εστία η οποία στεγάζει το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρναίας.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, θεατρολόγους, ηθο-ποιούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων και φοιτητές.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

«ΠΛΑΘΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ»

Ειρήνη Αμπουμόγλι, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Το εξάωρο αυτό σεμινάριο θα μας δείξει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χαρακτήρα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα στοιχεία της φύσης, τα υλικά, τα χρώματα και τα ζώα.

Μέσα από μια βόλτα στη φύση, παρατήρηση και αυτοσχεδιασμούς, και βασιζόμενοι στην παιδαγωγική του Jacques Lecoq, θα πλάσουμε έναν ενδιαφέροντα και πρωτότυπο χαρακτήρα ξεκινώντας από την εξωτερική του μορφή και πηγαίνοντας σιγά – σιγά προς το συναισθηματικό του βάθος.

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαστήριο για όσους και όσες δουλεύουν με παιδιά και θέλουν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την εκφραστικότητά τους ή όσους θέλουν να δημιουργήσουν με κύριο εργαλείο το σώμα και την κίνηση.

Απαραίτητα στο σεμινάριο είναι άνετα ρούχα και παπούτσια (φόρμες, αθλητικά παπούτσια ή κάλτσες) καθώς και η αποστήθιση ενός κειμένου της επιλογής σας, περίπου 10 σειρών.

«RASABOXES»

Αθηνά Δράγκου, σκηνοθέτης

Τα Rasaboxes είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης του ηθοποιού που δημιούργησε ο Richard Schechner τη δεκαετία του 1980-90. Εμπνευσμένος από τα 8 βασικά Rasa της αρχαίας Ινδικής τέχνης, δηλαδή τα 8 αισθήματα-αρχέτυπα, τις σύγχρονες μελέτες της νευροεπι-στήμης καθώς και τις θεωρίες του Antonin Artaud ότι “ο ηθοποιός είναι ο αθλητής των συναισθημάτων” (“an athlete of the emotions”), ο Schechner δημιούργησε ένα σύστημα εκπαίδευσης το οποίο  βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στην  τέχνη του ηθοποιού αλλά και στην Εκπαίδευση,  στη Θεραπεία ατόμων με ειδικές  ανάγκες, στην Ψυχολογία κλπ.

Τα Rasaboxes εκπαιδεύουν τον ηθοποιό ολιστικά. Πρόκειται για μια ψυχοσωματική μέθοδο που ασκεί τον εκπαιδευόμενο ως  σύνολο, χωρίς να διαχωρίζει το σώμα, το νου, τα αισθή-ματα, τη φωνή.

Το σεμινάριο των Rasaboxes απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα των ενδιαφερομένων διότι πρόκειται για μια προσωπική διαδικασία όπου ο κάθε εκπαιδευόμενος δουλεύει σε βάθος με τα προσωπικά του μέσα έκφρασης. Μέσα από την καθοδήγηση του σώματος, της αναπνοής και της φωνής ο ασκούμενος χρησιμοποιώντας τα προσωπικά του εργαλεία καθώς και εξωτερικά αντικείμενα (κείμενα, φωνή, μουσική κλπ)  οδηγείται βήμα βήμα να εξερευνήσει απάτητα μονοπάτια και να ανακαλύψει νέους τρόπους έκφρασης.

Αναλυτικό  πρόγραμμα

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

9.30 – 10.30  Άφιξη – τακτοποίηση στα δωμάτια της Μαθητικής Εστίας

10.30 – 11.00  Καφές

11.00 – 14.00  Εργαστήρια

14.30 – 15.30  Γεύμα

15.30 – 17.30 Ξεκούραση ή βόλτα στο δάσος

17.30 – 20.00 Εργαστήρια

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

08.00 – 09.00  πρωινό

09.00 – 11.30 Εργαστήρια

11.30 – 12.00  Καφές

12.00 – 14.30 Εργαστήρια

15.00 – 16.00   Γεύμα

Αναχώρηση ή βόλτα στα σοκάκια της Αρναίας

Χώρος: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Αρναίας – Χαλκιδική

Mετακίνηση: Παρακαλούμε στην αίτηση συμμετοχής να δηλώσετε τον τρόπο μετακίνησης που θα επιλέξετε και αν επιθυμείτε να συνταξιδεύσετε με άλλους από Θεσσαλονίκη.

Κόστος συμμετοχής: 75 ευρώ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2011 και 95 ευρώ για τα μη μέλη. Η τιμή περιλαμβάνει διαμονή σε τρίκλινα ή τετράκλινα δωμάτια, πρωινό, 2 μεσημεριανά γεύματα και τα εργαστήρια. Για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο, το κόστος είναι 45 ευρώ για τα μέλη και 65 ευρώ για τα μη μέλη.

Για εγγραφές μελών στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στην ιστοσελίδα www.TheatroEdu.gr > ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Δηλώσεις συμμετοχής: Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης του ποσού. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επωνύμως το ποσό στο λογαριασμό ALPHA BANK 202-00-2002-000277 και να στείλουν συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης στο ΦΑΞ: 23710 31268

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310437492, 2310446226, 6977172126, 6976793269, 6972819555 (απογευματινές ώρες) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@theatroedu.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ειρήνη Αμπουμόγλι

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ στην κατεύθυνση της υποκριτικής και σπούδασε την παιδαγωγική του Jaques Lecoq στις Βρυξέλλες, στην Lassaad Ecole Ιnternationale de Théâtre. Έχει ειδικευτεί, ανάμεσα σε άλλα, στην εμψύχωση μάσκας και στην παντομίμα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε διάσημα θέατρα, όπως το θέατρο Odin στη Δανία και το Ινστιτούτο Grotowski στην Πολωνία. Ασχολείται επαγγελματικά με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, την εμψύχωση θεατρικών ομάδων, καθώς και με το κουκλοθέατρο. Έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς και με πολλά άλλα θέατρα και ομάδες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Jacques Lecoq ξεκίνησε την καριέρα του ως γυμναστής, πριν γίνει ένας από τους πιο διάσημους δασκάλους της κίνησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξασκώντας ο ίδιος τις τεχνικές της παντομίμας, της μάσκας και της commedia dell’ arte πλάι σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Giorgio Strehler δημιουργεί στο Παρίσι τη δική του σχολή, την Ecole Jacques Lecoq- Ecole Internationale de Theatre, που στόχο έχει να διδάξει στους μαθητές του πώς η φύση μπορεί να μετατραπεί σε κίνηση μέσα από την παρατήρηση καθώς και να ταξιδέψει με τους μαθητές του μέσα απ’ όλα τα είδη θεάτρου από τις απαρχές του μέχρι σήμερα αλλά και μέσα από είδη που διαμορφώθηκαν στην πορεία της εξερεύνησης της δυνατότητας του ανθρώπινου σώματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αρχαία τραγωδία, η παντομίμα, η μάσκα, οι μπουφόνοι, το κόμικ, ο βουβός κινηματογράφος και φυσικά ο κλόουν

Αθηνά Δράγκου

Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε  κλασσικό και μοντέρνο χορό στην Ανωτέρα Επαγγελματική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε υποκριτική και θεατρική έκφραση στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακά σπούδασε  Σκηνοθεσία Θεάτρου, ΜA THEATRE DIRECTING, στο Middlesex University του Λονδίνου. Επί του παρόντος διεξάγει διδακτορική μελέτη με αντικείμενο το Παραδοσιακό Θέατρο του Μπαλί και οι τεχνικές υποκριτικής στη Δύση, στο Royal Holloway University του Λονδίνου.

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της πάνω στη Σκηνοθεσία Θεάτρου  παρακολούθησε εντατικά μαθήματα Ταϊλανδέζικου Παραδοσιακού Θεάτρου στην Ταυλάνδη, εντατικά μαθήματα ρωσικού θεάτρου στη Ρωσική Ακαδημία Τεχνών Gitis στη Μόσχα, όπου εξειδικεύτηκε στην τεχνική ‘Biomecanics’ του Μέγιερχολντ, καθώς και σε ποικίλες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των κειμένων του Τσέχωφ.

Έχει παρακολουθήσει εντατικά σεμινάρια  χορού καθώς επίσης και πλήθος θεατρικών σεμιναρίων με τους Richard Schechner, Anatoli Vassiliev, Kevin Dowsett, Juriz Alschitz,  Sankar Lal Sivasankaran Nair,  Kalamandalama Karunakarana κλπ.

Έχει σκηνοθετήσει την παράσταση « Μετά το τέλος» του Denis Kelly στη Μονή Λαζαριστών (2010)στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την site-specific promenade performance «Project ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ: Θεσσαλονίκη», υπό την αιγίδα του 50ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2009), την διαπολιτισμική site-specific παράσταση «Ο Μύθος της Περσεφόνης» στο θέατρο Patravadi στην Μπανγκόκ στα πλαίσια του 5ου Θεατρικού Πειραματικού Φεστιβάλ της Μπανγκόκ (2004), το έργο «Ε όπως Έρωτας» της Κ. Μαυρίδου  στο Θεατράκι του Μύλου στη Θεσσαλονίκη (1999). Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *