Εργαστήρια Αθήνας στο πλαίσιο της Ημερίδας

logo-smallΑθήνα, 25-28 Νοεμβρίου 2010
οργάνωση: γραφείο Αθήνας Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

εμψυχωτές: 
Adam Bethlenfaly
, Ουγγαρία
Tinti Karpinnen, Φιλλανδία
Steven Clark, Γαλλία

Κάθε χρόνο η 27η Νοεμβρίου εορτάζεται σε διεθνές επίπεδο ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει για μια ακόμη χρονιά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ως ένα ξεχωριστό γεγονός με πολλές εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές θεατρικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα διοργανώνονται 3 επιμορφωτικά εργαστήρια τα οποία θα εμψυχώσουν δάσκαλοι θεάτρου/δράματος και καλλιτέχνες, που θα βρίσκονται στην Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA – Europe) στις 25-28 Νοεμβρίου.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλους όσοι ασχολούνται με το θέατρο και με την εκπαίδευση: εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, θεατρολόγους, ηθοποιούς και εμψυχωτές νεανικών ομάδων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1
“Μία ιστορία-πολλές προσεγγίσεις
Adam Bethlenfalvy, ηθοποιός και δάσκαλος θεάτρου, Round Table Theatre in Education Company, Ουγγαρία

22-24 Νοεμβρίου 2010, 18:00-21:30 μ.μ.

Διάρκεια:  13 διδακτικές ώρες
Χώρος: Γραφείο Πανελληνίου Δικτύου  για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σαρρή 14, Ψυρρή

Περιγραφή του εργαστηρίου

Σε αυτό το τριήμερο εργαστήριο θα διερευνηθούν ποικίλοι εναλλακτικοί τρόποι  με τους οποίους ένας δάσκαλος μπορεί  να δουλέψει θεατρικά  πάνω στην ίδια ιστορία. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο, μέσα από την κατανόηση και τη σύγκριση διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούν διαπρεπείς δάσκαλοι του θεάτρου/δράματος, θα προβληματιστούν σχετικά με τη διδακτική τους πρακτική και θα έρθουν σε επαφή με νέες τεχνικές, που έχουν σαν στόχο την ενεργή συμμετοχή των μαθητών.
Στο εργαστήριο θα εξετάσουμε πώς να δουλεύουμε  στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης ιστορίας για να διερευνήσουμε  τα θέματα που μας απασχολούν, πώς να χτίζουμε ιστορίες συλλογικά χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και να χαιρόμαστε τη διαδικασία της δημιουργίας. Επίσης θα εξετάσουμε πώς  μπορούμε να αξιοποιούμε διαφορετικές δραματικές τεχνικές για τη διδασκαλία μαθημάτων όπως της ιστορίας και της λογοτεχνίας ή διαθεματικών εννοιών.
Στις θεωρητικές προσεγγίσεις που θα αξιοποιηθούν περιλαμβάνονται αυτές των Dorothy Ηeathcote, του Gavin Bolton, της Cecily O’Neill και του Jonothan Neelands και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μεθόδους με τις οποίες εμπλέκονται οι  μαθητές ενεργητικά στο δράμα, όπως επίσης και στον τρόπο με τον οποίο οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά  μαθησιακά περιβάλλοντα.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Adam Bethlenfalvy είναι ηθοποιός και δάσκαλος θεάτρου. Εργάζεται στη Round Table Theatre in Education Company, την πρώτη Θεατροπαιδαγωγική ομάδα της κεντρικής Ευρώπης. Επίσης διδάσκει δράμα σε δημοτικά σχολεία και ηγείται θεατρικής ομάδας μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει εργαστεί για δυο χρόνια στην Αγγλία με τη γνωστή θεατροπαιδαγωγική ομάδα Big Brum TIE Company. Έχει συμμετάσχει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια συντονίζει τη δράση στοn διεθνή χώρο του Ουγγρικού  Δικτύου για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση.

Κόστος συμμετοχής:

  • 45 ευρώ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2010
  • 55  ευρώ για τα μη μέλη

έντυπο αίτησης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2
“Δημιουργικά θεατρικά παιχνίδια  και αξίες”
Tintti Karppinen
, Θεατροπαιδαγωγός, FIDEA – Φινλανδικός Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, ώρα 17:00-21:00
Διάρκεια: 5 διδακτικές  ώρες
Χώρος: “Μικρός Χώρος Τέχνης”, Ιθώμης 63,16561, Άνω Γλυφάδα
Τηλ: 210 9605199

Περιγραφή του  εργαστηρίου

Στο εργαστήριο θα μελετήσουμε μέσα από πρακτικές ασκήσεις τις αξίες  και τη  δημιουργικότητα που εμπεριέχονται στο θέατρο και στα παιχνίδια. Κάθε μια από τις θεατρικές ασκήσεις μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό μάθημα για θετική συμπεριφορά και για συνεργασία, αν τις οργανώσουμε και τις προγραμματίσουμε προσεκτικά έτσι ώστε να μην περιθωριοποιείται κανένας και να μη τις βιώνει λανθασμένα ως ανταγωνιστικές. Θα παίξουμε παιχνίδια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσουν τους δασκάλους να αντλήσουν από τις δικές τους εμπειρίες και να χρησιμοποιήσουν τα παιχνίδια που ήδη γνωρίζουν.
Πάρα πολλά παιδιά και ενήλικες δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική έννοια του παιχνιδιού. Προσλαμβάνουν όλα τα παιχνίδια ως αληθινές μάχες, όπου η νίκη είναι πιο σημαντική από το κοινωνικό γεγονός, από τη συνεργασία και τη διασκέδαση. Τα περισσότερα παιχνίδια μας διδάσκουν τη σημασία του να είναι κανείς καλύτερος, δυνατότερος, πιο γρήγορος ή πιο έξυπνος από τους άλλους. Είναι, όμως, πιο σημαντικό να καταλάβουμε ότι μόνο αν παίζουμε, δημιουργούμε και δουλεύουμε συλλογικά, μπορούμε και να διασκεδάζουμε  πραγματικά.
Το θέατρο μας βοηθά να πούμε την ιστορία μας και να μελετήσουμε τις αξίες της ζωής μας, έτσι ώστε να μπορούμε να τις μοιραστούμε με ασφάλεια και σεβασμό. Αν μπορούμε να διδάξουμε τα παιδιά πώς να εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις τους για τη ζωή και τις αξίες χωρίς βία, τότε όλοι μπορούμε να μάθουμε να μοιραζόμαστε και να καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους που εκφράζουν διαφορετικές σκέψεις και αντιλήψεις για τη ζωή και να συνυπάρχουμε ειρηνικά.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Tintti Karppinen είναι θεατροπαιδαγωγός, ειδικευμένη στο κοινωνικό θέατρο/δράμα, την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων και το Θέατρο στην Εκπαίδευση για την Ειρήνη. Επιμορφώνει εκπαιδευτικούς, νοσοκόμες, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. Στην Ακαδημία Θεάτρου στη Φινλανδία διδάσκει σε εργαστήρια που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Έχει διατελέσει πρόεδρος(1974-1984) και αντιπρόεδρος (1984-2002) του FIDEA (Φινλανδικός Οργανισμός για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση) τον οποίο εκπροσωπεί στον IDEA από το 2002 έως σήμερα. Στον IDEA(International Drama/Theatre and Education Association) έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (1995-1998), αντιπρόεδρος (1998 – 2001), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γενικής Συνέλευσης (2001-2004 και 2004-2007) και της Οικονομικής Επιτροπής (2007-2010 και 2010-2013), καθώς και συντονίστρια του IDEA Europe (από το 2006 έως σήμερα). Υπήρξε σύνεδρος και εισηγήτρια σε συνέδρια των AITA/IATA, ASSITEJ, EU, IDEA, ITI, InSEA, UNESCO και κύριος οργανωτής των συνεδρίων «European Arts in Education – Cooperation over Borders 2003» (οργάνωση IDEA/IDEA/UNESCO), ομιλήτρια και εκπρόσωπος στα συνέδρια της UNESCO για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση. καθώς και σε τοπικά σεμινάριο ανά τον κόσμο από το 1995. To 2009 της απονεμήθηκε το Διεθνές βραβείο για τη Συνεισφορά στην Ανάπτυξη του Θεάτρου στην Εκπαίδευση.

Κόστος συμμετοχής:

20  ευρώ

έντυπο αίτησης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3
“Το θέατρο/δράμα ως εργαλείο στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών: μια πρόταση”
Steven Clark
, δάσκαλος θεάτρου και ξένων γλωσσών, Γαλλία

Κυριακή 28, Δευτέρα29, Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010, ώρα 17:00-21:00
Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες
Χώρος: Κέντρο Γέναθλον, Φθιώτιδος 24, Αμπελόκηποι, Αθήνα

Περιγραφή του  εργαστηρίου

Στο εργαστήρι αυτό εφαλτήριό μας στην προσέγγιση των ξένων γλωσσών, και συγκεκριμένα της αγγλικής γλώσσας, είναι το θέατρο/δράμα, και μάλιστα μέσω της τριπλής του ιδιότητας: ως καλλιτεχνικής έκφρασης, ως παραστατικής τέχνης και ως παιδαγωγικού εργαλείου, διότι μας βοηθάει να συνδέσουμε τη γλώσσα/λόγο με τον ήχο και τον ρυθμό που αυτή παράγει και να συνειδητοποιήσουμε τόσο τη σωματική όσο και την ποιητική διάστασή της. Η σωματική «έκθεση» του ηθοποιού στον σκηνικό χώρο, καθώς αυτός  καλείται να αρθρώσει λόγο, θα είναι οδηγός μας για τη δράση που θα πρέπει να αναλάβει ο μαθητής μέσα στην τάξη, προκειμένου να «μεταδώσει» σημαντικά μηνύματα προς άλλους αποδέκτες, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του και βασιζόμενος στα συναισθήματά του. Μέσα από την ασφάλεια της θεατρικής «μάσκας» και του θεατρικού παιχνιδιού, οι μαθητές, οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες καλούνται να εξερευνήσουν τον άγνωστο κόσμο μιας ξένης γλώσσας.
Το εργαστήριο είναι μια γιορτή της γλώσσας μέσω της εξερεύνησης της ταυτότητας των συμμετεχόντων και της δυναμικής της ομάδας. Συγκεκριμένα, σε αυτό το εργαστήρι: θα γιορτάσουμε την ταυτότητά μας με αφορμή το όνομά μας. Με παιχνιδιάρικη διάθεση και μέσω της γλώσσας και των ήχων της, που προκαλούν δονήσεις στο κορμί μας,  θα γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Θα ισχυροποιήσουμε την ενότητα της ομάδας μέσα από τον ήχο και την κίνηση φροντίζοντας για την τέλεια εναρμόνιση λόγου και κίνησης. Θα γιορτάσουμε τη γνωριμία μας με τους άλλους ανθρώπους και θα χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα, για να περιπλανηθούμε σε ένα άγνωστο τοπίο προκειμένου να το εξερευνήσουμε με άνεση και ελευθερία. Θα χαρούμε τη μεταξύ μας επικοινωνία μέσω λέξεων και σύντομων φράσεων που θα ανταλλάξουμε μεταξύ μας. Το στοίχημά μας εδώ είναι η αυθεντική επικοινωνία, η φιλική ανταλλαγή και η ευχαρίστηση που προκύπτει από την εκφορά των σωστά αρθρωμένων λέξεων. Θα διασκεδάσουμε με την αμοιβαία ανταλλαγή μιας μακράς «γλωσσικής διάρροιας». Πρόκειται για έναν εξαιρετικά διασκεδαστικό και ανορθόδοξο τρόπο για να ερευνήσει κανείς την λειτουργία της γλώσσας. Με αφετηρία μας τους άναρθρους ήχους, θα δημιουργήσουμε, στη συνέχεια, μηνύματα μεστά νοήματος. Θα ξεκαρδιστούμε χρησιμοποιώντας «βρισιές». Πρόκειται για έναν καταπληκτικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να έρθει κανείς σε αντιπαράθεση με τον συμπαίκτη του, όπου η έκφραση συναισθημάτων αποσυνδέεται από το νόημα των λέξεων. Εξαιρετικό επίσης παιχνίδι για την εκμάθηση νέου λεξιλογίου! Θα γευτούμε τη χαρά που δημιουργεί ο συνδυασμός της εκφοράς του λόγου και της ανακάλυψης του «σκηνικού» χώρου. Με αφετηρία μας το θεατρικό παιχνίδι θα «παραμορφώσουμε» τις λέξεις με έναν όμορφο και δημιουργικό τρόπο. Εδώ συνδυάζονται ο χώρος, η κίνηση, η ένταση και η ποιητικότητα της γλώσσας. Τέλος, θα απολαύσουμε τις έντονα εκφρασμένες συναισθηματικές καταστάσεις. Εδώ θα έχουμε να κάνουμε με ελάχιστες λέξεις αλλά με έντονη τη γλώσσα του σώματος.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Steven Clark διδάσκει Αγγλικά και Θέατρο σε σχολείo της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κολέγιο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών αξιοποιώντας το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα ως εργαλείο για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Μεγάλωσε  σε δίγλωσση οικογένεια, πράγμα που προσδιόρισε τα ενδιαφέροντά του, που αφορούν  τα παιδαγωγικά οφέλη από τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την πολυπολιτισμικότητα. Υπήρξε Υπεύθυνος Προγραμμάτων του IDEA (2004-2010). Είναι Πρόεδρος της επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του IDEA (2010-2013), μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου του ΙDEA στο Παρίσι το 2013 και εκπρόσωπος της Γαλλικής Ένωσης για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση (ANRAT). Τα τελευταία 25 χρόνια ειδικεύεται στο σχεδιασμό προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών που αξιοποιούν το θέατρο στην εκπαίδευση. Οργανώνει και εμψυχώνει εργαστήρια για Βρετανούς και Γάλλους καθηγητές Θεατρικής Αγωγής και καλλιτέχνες. Υλοποιεί διαπολιτισμικές ανταλλαγές σε ευρωπαϊκές και σε εκτός Ευρώπης χώρες, συνδυάζοντας καλές πρακτικές διδασκαλίας της θεατρικής αγωγής και της γλωσσικής διδασκαλίας. Τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν, στο τμήμα αρχικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Είναι μέλος του εθνικού Δικτύου Γαλλικών Πανεπιστημίων που ασχολείται με  την έρευνα στο χώρο της διδακτικής των ξένων γλωσσών μέσα από το θέατρο/δράμα και τις παραστατικές τέχνες. Συμμετέχει στο σχεδιασμό μεταπτυχιακού προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη χρήση του θεάτρου/δράματος για τη διδασκαλία των Αγγλικών, Γερμανικών και Ισπανικών ως ξένων γλωσσών.

Κόστος συμμετοχής:

  • 45 ευρώ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τακτοποιημένη τη συνδρομή του 2010
  • 55  ευρώ για τα μη μέλη

έντυπο αίτησης

Δηλώσεις συμμετοχής:
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης του ποσού. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επωνύμως το ποσό στο λογαριασμό ALPHA BANK 202-00-2002-000277 και να στείλουν συμπληρωμένο το έντυπο της αίτησης στο ΦΑΞ:210-6541600

Πληροφορίες στο τηλέφωνα 210 6541600  Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή 11.00-18.00.

Για εγγραφές μελών στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στην ιστοσελίδα 
www.TheatroEdu.gr
> ποιοι είμαστε >  μέλη – εγγραφές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *